# [Answerkey] Reading Comprehension (RC), Maths & Data Interpretation (DI) questions in UGC JRF/NET-2017 solved WITHOUT Calculator

## [Answerkey] Reading Comprehension (RC), Maths & Data Interpretation (DI) questions in UGC JRF/NET-2017 solved WITHOUT Calculator

1. Maths Questions in UGC-NET/JRF 2017 exam
2. Data Interpretation in UGC NET exam: How to prepare?
1. DI-SET#1: virus corrupted HDD
2. DI SET #2: Publication revenue
3. RC Passage: literature, partition and great war

## Maths Questions in UGC-NET/JRF 2017 exam

• In NET exam, UGC asks hardly 1 or 2 MCQs from basic maths. [and 6 from DI, 6 from RC and ~10 from reasoning]
• Unlike other competitive exams, in UGC you don’t have to prepare entire maths but only following topics:
1. Linear equation (coin problems, age problems etc.) usually in two variables (x,y). only this year, UGC asked linear equation in three variables (x,y,z). but quite easy calculation as you can see below.
2. Percentages, Profit-loss, Discount, product consistency rule.
3. Averages: Both simple and weighed average. (But ignore alligiations- it’s not asked).
4. Pipes and cisterns. (only occasionally asked)
• How to prepare Mathematics for future exams? If you’re already preparing for exams such as UPSC, SSC or Banking then no separate preparation required here. Same books / material will suffice. If you’ve no book, then I would recommend FastTrack to objective arithmetic by Rajesh Verma

Anyways, let’s solve the MCQ asked in Jan’17 paper:
Q1. Imtiyaz Ali buys a glass, a pencil box and a cup and pays ₹ 21 to to the shopkeeper. Rakesh Roshan buys a cup, two pencil boxes and a glass and pays ₹ 28 to the shopkeeper. Preeti Zinta buys two glass, a cup and two pencil boxes and pays ₹ 35 to the shopkeeper. the cost of 10 cups will be?

1. 40
2. 60
3. 80
4. 70
 Imtiyaz Ali 1g+1p+1c=21 Rakesh Roshan 1g+2p+1c=28 Preeti Zinta 2g+2p+1c=35

Rakesh minus Ali =>p=7; substitute values
Preeti minus Rakesh=> g=7.
Substitute these values in Ali’s equation, you get c=7.
Therefore, cost of 7 cups will be 7 x 10 = 70 rupees.

## Data Interpretation Qs in UGC NET exam: How to prepare?

UGC Trend 3 years ago Nowadays
One set with 6 MCQs.
• Nowadays, they ask two data sets with 3 MCQ each = total 6 MCQs from DI. But mentally you’ve to switch from one data set to second, thereby decreasing your speed..
quick and simple pie charts and single digit divisions
• Calculations would require additions upto four digit numbers, multiplication and division upto three-digit numbers.
• So, DI is very time consuming for those who don’t practice at home.
• People who take exam casually, rely on following strategy: RC+DI = 6+6=12 Qs तो मैं पक्का करके आऊंगा.. But due to lack of practice, and lengthiness of the sets, they waste 40 minutes on 12 Questions only.

How to prepare Data Interpretation for future UGC-NET exams?

• As such no special book required. The level of these RC and DI are a bit higher than SSC and a notch lower than Banking exams.
• So just solve previous papers of UGC-NET/JRF, SSC and Bank exams, and you’d have sufficient skill over these two segments.

Anyways, let’s solve two data sets theyasked in January 2017’s NET exam

### DI-SET#1: virus corrupted HDD

A University professor maintains data on MCA students tabulated by performance and gender of the students. The data is kept on a computer had disk, but accidentally some of it lost because of a computer virus. Only the following could be recovered:

Gender Average Good Excellent Total
Male 10
Female 32
Total 30

Panic buttons were pressed but to no avail. An expert committee was formed, which decided that the following facts were self-evident:

1. Half the students were either excellent or good.
2. 40% of the students were females
3. One-third of the male students were average

### Filling the missing values

Before we can solve the questions, we’ve to fillup the missing values in above table, using “self-evident” facts, we know that:

Gender Average Good Excellent Total
Male M ÷ 3 10 M (60% of total)
Female 32(40% of total)
Total 30

Fact-B: Since 40% of students are females; so male are 60%: 60/40=m/32=>m=48. update the table

Gender Average Good Excellent Total
Male 48 ÷ 3=16 10 48
Female 32
Total 30 80

Fact-A: Half the students were either excellent or good.
Since total students are 80, so 40 are (either excellent or good.) and within them 30 are good. So no. of excellent students are 40-30=10. only. Now fillup the missing values in the cells.

Gender Average Good Excellent Total
Male 16 (48-16-10)=22 10 48
Female 32-8=24 (30-22)=8 0 32
Total 40 30 10 (Fact-A) 80

Now our table is complete, so let’s solve the questions
Q1: How many female students are excellent?

1. 0
2. 8
3. 16
4. 32

Answer: ZERO female students are excellent!! Where are thehindu columnists to criticize this misogynistic / “trump-waadi” mindset walla examiner? Had UGC asked any question about Cow, then indeed these columnists have jumped into their britches to critisise the saffornization of higher education!